P6220820.jpg

Orvokit.jpg

PIHASUUNNITTELU, PUUTARHAPALVELUT niin kotitalouksille kuin yrityksille tarjoaa Kukkaispuoti LUMOTTU PUUTARHA (löydät myös Facebookista) kts myös https://pihasuunnittelu.vuodatus.net/

Kesän kukkaloistoa ja puutarhojen lumoa toteutetaan täyttä menoa. Käy katsomassa https://ballade.vuodatus.net/ josko löytäisit sinun puutarhallisia toiveita vastaavia tuotteita. voit myös laittaa tilausta tulemaan..

P1051963.jpg

lootukset%20mainosversio.jpg

Piha- ja puutarhasuunnitelmia tehdessäni, piirrän pääasiassa käsin, jonkin verran koneella. Työt ovat aina taiteellisia näkemyksiäni kustakin kohteesta. piirrosta tulee tarvittaessa myös mittakaavaan piirrettynä, ja lisäksi suunnitelma sisältää siihen kuuluvien kasvien luettelon/ määrät, suomalaisin ja tieteellisin nimin. Valitsen kasvit kyseisen paikan kasvuvyöhykkeen, ilmastolliset olosuhteet, maaperän ja ympäristön huomioiden. Myös sen mukaan, miten aurinkoinen tai varjoinen tontti on.

P7101409.jpg

Hieman haasteellinen on tämä kesä ollut noin niinkuin puutarhanhoidollisesti; kastelua, kastelua.. on vaivan arvoista kun saa ihailla kukkivia keitaita.. (#puutarha up)

P8131632.jpg

P8131609.jpg

P6281395.jpg

P7291463.jpg

P7291466.jpg

Perennaistutuksisssa on hyvä mukailla tontin tunnelmaa. Se mikä käy toiseen pihaaan, ei välttämättä laisinkaan sovi toisaalle, ei pelkästään kasvuolosuhteitten tai muiden kasvutekijöidenkään osalta, vaan ihan siitä johtuen, minkälainen tunnnelma, atmosphere, tontilla ja sen läheisyydessä vallitsee. Minkälaista tyyliä talo tai mökki edustaa, minkälaista viestiä puutarhan toivotaan antavan, onko ympärillä metsää jne. Kuvassa vielä keskeneräinen perennaistutus, jota on lähdetty töteuttamaan pihaan, johon toiveissa yllätyksellisyys ja "hienostelemattomuus", mutta värien runsaus ja kesäinen tunnelma. Istutusta täydennetään vielä mm. sipuli-istutuksin, sillä toiveena istutus joka alkaa kukinnan jo hyvin varhain keväällä, jatkuen niin myöhään syksyyn kuin suinkin mahdollista.

Tällä hetkellä erityisen suosittuja ovat myös menneen maailman henkeen toteutetut puutarhat ja istutukset, joista käytänkin työssäni nimitystä Vintge-puutarhat.

Vintage-puutarhaan saa oivallisia vinkkejä selailemalla vaikkapa vanhoja valokuva-albumeja ja tekemällä muulla tavoin tutkimustyötä, mitä ennenvanhoin puutarhoihin ja vaikkapa kartanoitten pihoihin istutettiin. Ikiaikaisia ja aina yhtä ihania ovat erilaiset ruusut, liljat tietysti ja suosiotaan ovat taasen lisänneet erityisesti erilaiset pionit. Vintagepuutarhassa kasvaa tietysti myös suloista akileijaa..

P7071830.jpg

Ruusuissa löytyy runsaasti vaihtoehtoja..

P7220332.jpg

Onko mitään kauniimpaa kuin liljat, erityisesti valkoiset, tämän puutarhurin lempikukkia

P7111433.jpg

Jasmikkeet ovat ihastuttavia ja valoisuutta lisääviä pensaita Vintage-puutarhassa ja kaiken lisäksi niiden tuoksu on hurmaava!

Puutarha on kauneimmillaan, kun se alkaa jo ovilta ja patiolta, parvekkeelta. Sisätilojen kukat, kimput ja asetelmatovat kauneimmillaan silloin, kun sisätiloissa kasvaa myös kauniita ruukkukasveja. Jos on juhlia tiedossa, tilaathan ajoissa kimput, asetelmat ja muut sidontatyöt.

Erilaiset kukkasidontatyöt valmistan tilauksesta.

P2181753.jpg

PUIDEN JA PENSAIDEN HOITOLEIKKAUKSET

Hoitoleikkausten aika esim. omenapuihin ja päärynäpuihin on ennen silmujen puhkeamista kevättalvella, se on myös sellaisten puiden ja pensaiden leikkausajankohta, joilla on voimakasta mahlavuotoa, kuten vaahterat, hevoskastanjat, kirsikat ja luumut, jalopähkinät.

P5281474.jpg

Myös puutarhan muita pensaita, kuten marjapensaita ja koristepensaita, esim. ruusua, sekä tietysti muita lehtipuita samoin kuin pensasaitoja on hyvä leikata keväällä, jolloin kasvien nestevirtaus on vähäinen ja lehdettömät versot erottuvat hyvin. Myös leikkaushaavat paranevat nopeammin kuin syksyllä. Etenkin voimakkaat leikkaukset, kuten alasleikkaukset on myös aina syytä tehdä keväällä, koska syksyllä esim, sienitaudit leviävät kosteuden vuoksi helposti, syysleikkausta pääsääntöisesti vältetään.

e5%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Esimerkiksi omenapuita kun leikataan, voidaan oikealla leikkauksella edistää kukintaa ja hedelmien kehittymistä. Myös puun, kuin myös muidenkin erilaisten kasvien ja pensaiden tiheyteen, kokoon ja muotoon voidaan vaikuttaa. Oikein tehdyillä leikkauksilla myös mitä tahansa kasvia voidaan nuorentaa, vanhimpia versoja poistamalla.

P8202231.jpg

Omena - ja päärynäpuiden vuosittaisilla leikkauksilla tavoite on kasvattaa puu, joka kantaa isoja ja maukkaita hedelmiä. Myös puun kokoa pyritään saamaan muotoutumaan jämäkäksi ja suhteellisen matalaksi, jotta hedelmiä on helpompi poimia. Oksia voidaan myös taivuttaa, jopa lähes vaakasuoraan sivuille, näin pyrkimyksenä nopeuttaa kukkasilmujen kehittymistä. Puiden leikkauksessa on huomioitava myös se, että oksat jaksaisivat kannattaa kypsyvien hedelmien painon.

P8202239.jpg

Joskus, esimerkiksi vanhojen maalaistalojen pihoissa ja puutarhoissa voi kasvaa vanhoja omenapuita, jotka halutaan säilyttää lähes ennallaan jo niiden runsaan ja kauniin kukinnan vuoksi. Tällaisiinkin puihin on kuitenkin hyvä tehdä vuosittain leikkauksia, säästeliäästi ja hellällä kädellä, sillä jo kuivien oksien karsimisella ja vanhojen kääpiöversojen poistamisella sekä latvuston sisäosan harventamisella saadaan puuta kauniisti nuorennettua.

YRTTIMAA

P8172218.jpg

Yrttimaan voi perustaa melkeinpä mihin vaan. Vaikkapa ruukkuihin patiolle tai parvekkeelle.  Paitsi että on hauskaa ja hyödyllistä, on myös oivallinen keino hyödyntää esimerkiksi puutarhaan mahdollisesti jääviä "hukkakulmia". Yrtiimaahan voi oman mieltymyksen mukaan laittaa kasvamaan melkeinpä mitä vaan yrttiä, ja vaikkapa "sikinsokin" kuten kuvassa (huom. tällöin tärkeää tunnistaa yrit, sillä yrttien väliin on aina mahdollista kasvaa huomamatta jokin muu, ei-syötävä kasvi, eli ole tarkkana kuin porkkana!). Monet yrttilajikkeet talvehtivat oivallisesti ja voipa yrttimaan viereen laittaa myös vaikkapa nokkosta kasvamaan. Erinomainen terveysvaikutuksiltaan ja nokkosta voi hyödyntää myös esimerkiksi luomumaan lannoituksessa sekä tuholaisten torjunnassa, tekemällä nokkosista keitinlientä. Mikää ei tee myöskään hiuksille parempaa, kuin huuhtoa nokkosen keitinliemellä! Eli keitä, jäähdytä, siivilöi ja huuhdo. Helppoa kuin heinänteko.

P7262203.jpg 

Kesän kukkaloistoa jos haaveilee, nyt olisi viimeistään hyvä hetki alkaa niitä siemenpusseja rapistella, ja miettiä että mitäs kaikkea sitä voisi vaikka esikasvattaa..

Mitäköhän kesäkukkaa sitä tänä vuonna..vai pitäisikö keskittyä enemmän monivuotisiin kasveihin.Tilaa kauniit kesäkukat puutarhaasi vaikkapa jo valmiiksi ruukkuihin, parvekelaatikoijhin tai muutoin toivomallasi tavoin istutettuina. Annat vain budjetin millä mennään, kerrot toiveesi ja jätät lopun Lumotun Puutarhan toteutettavaksi..Voit myös tilata kokonaisen pihasuunnitelman tai istutussuunnitelman, joka voi olla vaikkapa kukkamaa tai perennapenkki tai jos puutarhassasi on jokin alue, johon et saa mieleistäsi tunnelmaa ja  johon toivoisit ammattilaista apuun.

Makuja on monenlaisia ja suunnittelu tehdään aina siltä pohjalta, mitä asiakas toivoo. Kaikki kasvillisuus ei käy välttämättä yksiin asiakkaan haaveiden kanssa esim, kasvuolosuhteitten suhteen, miutta vaihtoehtoja onneksi yleensä löytyy. Yksi tykkää selkeästä ja yksinkertaisesta, toinen runsaasta ja värikylläisestä.. tai unenomaisesta..

P5231797.jpg 

Liljojen tenhoa on vaikea vastustaa.. ovat sellaisia puutarhan kuningattaria..

P7240731.jpg

Melko pieneenkiin pihaan tai puutarhaan saa, niin halutessaan, mahtumaan melkeinpä oman pienen paratiisin, trooppiselta näyttävän kukkameren.

P6220843.jpg

Kesän soisi pidempäänkin aina jatkuvan, vaikkei se meillä täällä Suomessa niin kovin pitkään kestä, on sitä tärkeämpää siitä nauttia. Kesän runsas kukkaloisto, sen värit ja tuoksut muistoissaan jaksaa paremmin sitten taas kylmän talven yli..

P6220818.jpg

Keltaiset kukat puutarhassa suorastaan kilpailevat auringonpaisteen kanssa (ainakin jos hieman pilvisempi sää) ja tuovat valoa vaikkapa juuri pensaiden alle sijoiteltuina. Huomioiden tietty että saavat tarvittavasti valoa..

Lumottu Puutarha palvelee sinua puutarhanhoidollisissa asioissa.

Myös perennat, puut, pensaat, laadukkaat taimet ja kasvit suoraan taimitarhoilta ja kasvatuspuutarhoista niin halutessasi luoksesi toimitettuna. Myös istutukset, hoidot, jyrsijä- ja talvisuojaukset. Kysy myös neuvontaa ja toteutusta mahdollisissa kasvituholaisasioissa, kompostin perustamisessa, nurmikon, luonnonniityn ym perustamisessa. Tiedustele myös esim. yrtti- ja luomukursseja.

P4270599.jpg

Kukkasidontaa myös niin ilon kuin surun hetkiin ja ihan muutoin vaan, vaikkapa kimppua ystävälle tai asetelmaa ruokailutilan pöydälle.. myös tilakoristelua. 

P6220851.jpg

Ole tervetullut palveltavaksi. Yritykseni Lumottu Puutarha tarjoa palveluitan niin yksityisille kuin yrityksille. Valmistan myös erilaisia koristemaalattuja ruukkuja, kylttejä ym. puutarhasi kaunistukseksi. Lumottu Puutarha löytyy myös facebookista.

kes%C3%A4kuva%202.jpg

Kauniin laulun sanoja lainaten; Annetaan kaikkien kukkien kukkia, kukkia vaan.. ja osataan nauttia puutarhasta ja kesästä.

Kukkaisterveisin puutarhuri, taiteilija Naomi Mesin p. 0401684408

voit myös laittaa sähköpostia n.mesin@luukku.com

P9031119.jpg

Kysy myös kursseja, esim, yrtti- ja luomukursseja, tai kutsu mukaan tapahtumaan; esitelmiä vaikkapa aiheista nurmikon perustaminen, luonnonniitty puutarhaan, puutarhakompostin perustaminen, värien yhdistely..  Puutarhanhoito on mukaansatempaavan mielenkiintoista ja rentouttavaa ja varmasti monia kiinnostavaa. Kaiken lisäksi hyödyllistä ja hauskaa.

Pionit%202.jpg

HINNASTO

(sis. alv 24%, hinnat voimassa toistaiseksi)

Kohteeseen tutustumiskäynti 190€/ 2h (minimiaika) - koskee piha- puutarhasuunnittelua. Arviokäynneistä vaikkapa omenapuiden leikkauksien ym hoitotöiden osalta ei veloiteta kuin mahdolliset matkakulut. 

Omenapuiden hoitoleikkaukset 30€/h (sekä muut puut, pensaat, pensasaidat)

Puutarhatyöt 39€ /h

Pihatyöt, siivoukset ym. 28€ /h

Käynnit, konsultointi työkohteissa 39€/h

Pienkonetyöt 45€ /h

Suunnittelu/piirtäminen 46€/h

Sidontatyöt ja tilakoristelut 32€ /h

Myös kukka-, taimi- ja tarvikehankintaa/ kuljetusta vaikka suoraan kotipihallesi, sopimuksen mukan.

Pihasuunnitelmat kohteen koon ja suunnitelman mukaan alk. 220€

Matkakulua 0,60 €/km lisätään toimistolta kohteeseen edestakaisen matkan 15km ylittäviltä osuuksilta.

Kysy myös jatkuvia sopimuksia, yllä olevat hinnat koskevat yksittäisiä töitä, eli jos kyseessä vaikkapa useampaa puutarhassa tehtävää projektia on hinnoissa toki neuvotteluvaraa. Muistathan myös mahdollisuuden kotitalousvähennykseen.

Lumottu Puutarha sijaitsee Sastamalan Kärppälässä, toimisto/shop esim kukkasidontatöiden vastaanotto ym, Sastamalan Suodenniemellä, os Kurjenpolvi 2b, 38510 Sastamala.

Asian%20sight.jpg