P6220820.jpg

PUUTARHAPALVELUT niin kotitalouksille kuin yrityksille tarjoaa LUMOTTU PUUTARHA

Tässä blogissani kertoilen puutarhanhoidollisia asioita noin niinkuin puutarhurin vinkkelistä. Nyt pitkän talven jälkeen on kevätaurinko pikkuhiljaa lumia sulattelemassa ja on aika alkaa siirtyä puutarhan puolelle. Käytännössä nyt ensinnä omenapuiden leiikkaukset jo täydessä vauhdissa, ym puut ja pensaat, pensasaidat..

Ilmoittaudu mukaan kevään yrttikurssille; la 26.5.-18 Sastamala, alk. klo 11-16 Opi perustamaan oma yrttimaa; pihalle, parvekkeelle patiolle..saat hyvää ja terveellistä lähiruokaa, jota voi myös kuivata ja pakastaa.. Monet yrteistä talvehtivat hyvin, eli voit perustaa yrttimaan vaikkapa monivuotiseksi iloksi. Kurssilla saat monipuolisesti tietoa yrteistä ja niiden käyttömahdollisuuksista. Kurssin hinta on 45€/hlö (sis alv 24%) Kurssihinta sis. tarvittavan materiaalin ja kahvit. Mahdollisuus tarvikehankintaan paikan päällä, kysy lisää p. 0401684408 /puutarhuri Naomi)

Erilaiset kukkasidontatyöt valmistan tilauksesta.

P2181753.jpg

Kyllä vaan, kevätleikkauksien aika esim. omenapuihin ja päärynäpuihin on ennen silmujen puhkeamista että hyvinkin pian juurikin nyt parasta aikaa. Kevättalvella on myös sellaisten puiden ja pensaiden leikkausajankohta, joilla on voimakasta mahlavuotoa, kuten vaahterat, hevoskastanjat, kirsikat ja luumut, jalopähkinät.

P5281474.jpg

Myös puutarhan muita pensaita, kuten marjapensaita ja koristepensaita, esim. ruusua, sekä tietysti muita lehtipuita samoin kuin pensasaitoja on hyvä leikata keväällä, jolloin kasvien nestevirtaus on vähäinen ja lehdettömät versot erottuvat hyvin. Myös leikkaushaavat paranevat nopeammin kuin syksyllä. Etenkin voimakkaat leikkaukset, kuten alasleikkaukset on myös aina syytä tehdä keväällä, koska syksyllä esim, sienitaudit leviävät kosteuden vuoksi helposti, syysleikkausta pääsääntöisesti vältetään.

e5%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Esimerkiksi omenapuita kun leikataan, voidaan oikealla leikkauksella edistää kukintaa ja hedelmien kehittymistä. Myös puun, kuin myös muidenkin erilaisten kasvien ja pensaiden tiheyteen, kokoon ja muotoon voidaan vaikuttaa. Oikein tehdyillä leikkauksilla myös mitä tahansa kasvia voidaan nuorentaa, vanhimpia versoja poistamalla.

P8202231.jpg

Omena - ja päärynäpuiden vuosittaisilla leikkauksilla tavoite on kasvattaa puu, joka kantaa isoja ja maukkaita hedelmiä. Myös puun kokoa pyritään saamaan muotoutumaan jämäkäksi ja suhteellisen matalaksi, jotta hedelmiä on helpompi poimia. Oksia voidaan myös taivuttaa, jopa lähes vaakasuoraan sivuille, näin pyrkimyksenä nopeuttaa kukkasilmujen kehittymistä. Puiden leikkauksessa on huomioitava myös se, että oksat jaksaisivat kannattaa kypsyvien hedelmien painon.

P8202239.jpg

Joskus, esimerkiksi vanhojen maalaistalojen pihoissa ja puutarhoissa voi kasvaa vanhoja omenapuita, jotka halutaan säilyttää lähes ennallaan jo niiden runsaan ja kauniin kukinnan vuoksi. Tällaisiinkin puihin on kuitenkin hyvä tehdä vuosittain leikkauksia, säästeliäästi ja hellällä kädellä, sillä jo kuivien oksien karsimisella ja vanhojen kääpiöversojen poistamisella sekä latvuston sisäosan harventamisella saadaan puuta kauniisti nuorennettua.

YRTTIMAA

P8172218.jpg

Yrttimaan voi perustaa melkeinpä mihin vaan. Vaikkapa ruukkuihin patiolle tai parvekkeelle.  Paitsi että on hauskaa ja hyödyllistä, on myös oivallinen keino hyödyntää esimerkiksi puutarhaan mahdollisesti jääviä "hukkakulmia". Yrtiimaahan voi oman mieltymyksen mukaan laittaa kasvamaan melkeinpä mitä vaan yrttiä, ja vaikkapa "sikinsokin" kuten kuvassa (huom. tällöin tärkeää tunnistaa yrit, sillä yrttien väliin on aina mahdollista kasvaa huomamatta jokin muu, ei-syötävä kasvi, eli ole tarkkana kuin porkkana!). Monet yrttilajikkeet talvehtivat oivallisesti ja voipa yrttimaan viereen laittaa myös vaikkapa nokkosta kasvamaan. Erinomainen terveysvaikutuksiltaan ja nokkosta voi hyödyntää myös esimerkiksi luomumaan lannoituksessa sekä tuholaisten torjunnassa, tekemällä nokkosista keitinlientä. Mikää ei tee myöskään hiuksille parempaa, kuin huuhtoa nokkosen keitinliemellä! Eli keitä, jäähdytä, siivilöi ja huuhdo. Helppoa kuin heinänteko.

P6220808.jpg

Tai hallitummin kasvatuslaatikkoon..

P7262203.jpg 

Kesän kukkaloistoa jos haaveilee, nyt olisi viimeistään hyvä hetki alkaa niitä siemenpusseja rapistella, ja miettiä että mitäs kaikkea sitä voisi vaikka esikasvattaa..

Mitäköhän kesäkukkaa sitä tänä vuonna..vai pitäisikö keskittyä enemmän monivuotisiin kasveihin.Tilaa kauniit kesäkukat puutarhaasi vaikkapa jo valmiiksi ruukkuihin, parvekelaatikoijhin tai muutoin toivomallasi tavoin istutettuina. Annat vain budjetin millä mennään, kerrot toiveesi ja jätät lopun Lumotun Puutarhan toteutettavaksi..Voit myös tilata kokonaisen pihasuunnitelman tai istutussuunnitelman, joka voi olla vaikkapa kukkamaa tai perennapenkki tai jos puutarhassasi on jokin alue, johon et saa mieleistäsi tunnelmaa ja  johon toivoisit ammattilaista apuun.

Makuja on monenlaisia ja suunnittelu tehdään aina siltä pohjalta, mitä asiakas toivoo. Kaikki kasvillisuus ei käy välttämättä yksiin asiakkaan haaveiden kanssa esim, kasvuolosuhteitten suhteen, miutta vaihtoehtoja onneksi yleensä löytyy. Yksi tykkää selkeästä ja yksinkertaisesta, toinen runsaasta ja värikylläisestä.. tai unenomaisesta..

P5231797.jpg 

Liljojen tenhoa on vaikea vastustaa.. ovat sellaisia puutarhan kuningattaria..

P7240731.jpg

Melko pieneenkiin pihaan tai puutarhaan saa, niin halutessaan, mahtumaan melkeinpä oman pienen paratiisin, trooppiselta näyttävän kukkameren.

P6220843.jpg

Kesän soisi pidempäänkin aina jatkuvan, vaikkei se meillä täällä Suomessa niin kovin pitkään kestä, on sitä tärkeämpää siitä nauttia. Kesän runsas kukkaloisto, sen värit ja tuoksut muistoissaan jaksaa paremmin sitten taas kylmän talven yli..

P6220818.jpg

Keltaiset kukat puutarhassa suorastaan kilpailevat auringonpaisteen kanssa (ainakin jos hieman pilvisempi sää) ja tuovat valoa vaikkapa juuri pensaiden alle sijoiteltuina. Huomioiden tietty että saavat tarvittavasti valoa..

Keltaisen maailmassa jos pysytään, oletko koskaan pannut merkille, miten kauniit kukat  kurpitsalla on, itse kasvatan kurpitsaa paljon jo ihan sen koristeellisuuden vuoksi, sillä kun on hauska tapa viihtyessään alkaa kiipeillä ja kuleksia omia teitään..

P7230346.jpg

Muistatko sadun Tuhkimosta, miten hyvä haltiatar yhdellä taikasauvan heilautuksella, taikapölyn sinkoillessa muutti kurpitsan vaunuiksi, joita valkoiset hevoset vetivät..en voi sille mitään, että aina kun katselen kurpitsoita, tuo ihana satu ja sen lumoavat tapahtuvat palautuvat mieleeni. Lumottuun puutarhaani, jota satukirjojen pohjalta rakennan, olenkin nyt toteuttamassa Tuhkimo -sadun henkeen aluetta, jossa kasvaa mm. samannimistä pensasta.

  P8172221.jpg

Myös perennat, puut, pensaat, laadukkaat taimet ja kasvit suoraan taimitarhoilta ja kasvatuspuutarhoista niin halutessasi luoksesi toimitettuna. Myös istutukset, hoidot, jyrsijä- ja talvisuojaukset. Kysy myös neuvontaa ja toteutusta mahdollisissa kasvituholaisasioissa, kompostin perustamisessa, nurmikon, luonnonniityn ym perustamisessa. Tiedustele myös esim. yrtti- ja luomukursseja.

P4270599.jpg

Kukkasidontaa myös niin ilon kuin surun hetkiin ja ihan muutoin vaan, vaikkapa kimppua ystävälle tai asetelmaa ruokailutilan pöydälle.. myös tilakoristelua. 

P6220851.jpg

Ole tervetullut palveltavaksi. Yritykseni Lumottu Puutarha tarjoa palveluitan niin yksityisille kuin yrityksille. Valmistan myös erilaisia koristemaalattuja ruukkuja, kylttejä ym. puutarhasi kaunistukseksi. Lumottu Puutarha löytyy myös facebookista.

kes%C3%A4kuva%202.jpg

Kauniin laulun sanoja lainaten; Annetaan kaikkien kukkien kukkia, kukkia vaan.. ja osataan nauttia puutarhasta ja kesästä.

Kukkaisterveisin puutarhuri, taiteilija Naomi Mesin p. 0401684408

voit myös laittaa sähköpostia n.mesin@luukku.com

P9031119.jpg

Kysy myös kursseja, esim, yrtti- ja luomukursseja, tai kutsu mukaan tapahtumaan; esitelmiä vaikkapa aiheista nurmikon perustaminen, luonnonniitty puutarhaan, puutarhakompostin perustaminen, värien yhdistely..  Puutarhanhoito on mukaansatempaavan mielenkiintoista ja rentouttavaa ja varmasti monia kiinnostavaa. Kaiken lisäksi hyödyllistä ja hauskaa.

Pionit%202.jpg

HINNASTO

(sis. alv 24%, hinnat voimassa toistaiseksi)

Kohteeseen tutustumiskäynti 190€/ 2h (minimiaika) - koskee piha- puutarhasuunnittelua. Arviokäynneistä vaikkapa omenapuiden leikkauksien ym hoitotöiden osalta ei veloiteta kuin mahdolliset matkakulut. 

Omenapuiden hoitoleikkaukset 30€/h (sekä muut puut, pensaat, pensasaidat)

Puutarhatyöt 39€ /h

Pihatyöt, siivoukset ym. 28€ /h

Käynnit, konsultointi työkohteissa 39€/h

Pienkonetyöt 45€ /h

Suunnittelu/piirtäminen 46€/h

Sidontatyöt ja tilakoristelut 32€ /h

Myös kukka-, taimi- ja tarvikehankintaa/ kuljetusta vaikka suoraan kotipihallesi, sopimuksen mukan.

Pihasuunnitelmat kohteen koon ja suunnitelman mukaan alk. 220€

Matkakulua 0,60 €/km lisätään toimistolta kohteeseen edestakaisen matkan 15km ylittäviltä osuuksilta.

Kysy myös jatkuvia sopimuksia, yllä olevat hinnat koskevat yksittäisiä töitä, eli jos kyseessä vaikkapa useampaa puutarhassa tehtävää projektia on hinnoissa toki neuvotteluvaraa. Muistathan myös mahdollisuuden kotitalousvähennykseen.

Lumottu Puutarha sijaitsee Sastamalan Kärppälässä, Kukkaispuoti/ toimisto Sastamalan Suodenniemellä, os Kurjenpolvi 2, 38510 Sastamala.